akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Zawijane drożdżówki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Drożdżówki są bardzo puszyste, delikatne i słodkie. Nadziane marmoladą. Serdecznie polecam!

Zawijane drożdżówki z marmoladą

Składniki:

Zawijane drożdżówki z marmoladą

 

 

  • Dodatkowo:
  • marmolada wieloowocowa (najlepiej twarda)
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Zawijane drożdżówki z marmoladą
1. Ciasto: Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Przykryć je ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5-2 godziny. 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, rozwałkować na prostokąt. Wysmarować go marmoladą i zwinąć jak roladę. Za pomocą ostrego noża wykrawać 2 cm. kawałki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w 180st.C około 20-25 minut do zarumienienia. Ostudzić na kratce. Smacznego!