Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Słodkie drożdżówki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Słodkie drożdżówki z powidłami śliwkowymi oraz owocami kandyzowanymi to moja dzisiejsza propozycja na smaczne słodkie śniadanie

Słodkie drożdżówki z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodkie drożdżówki z dżemem

 

Sposób przygotowania:

Słodkie drożdżówki z dżemem
Z drożdży połowy mleka oraz 1 łyżki mąki zrobić zaczyn, który pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wszystkie pozostałe składniki włożyć do miski, dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić drożdżowe ciasto, które pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na stolnicy, posmarować powidłem śliwkowym i posypać pokrojonymi owocami kandyzowanymi. Następnie zwinąć roladę i pokroić na małe drożdżówki, które układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 220 st przez ok. 10 min.
Słodkie drożdżówki z dżemem
Przygotować cisto drożdżowe
Słodkie drożdżówki z dżemem
Ciasto rozwałkować na stolnicy
Słodkie drożdżówki z dżemem
Ciasto posmarować powidłem oraz posypać posiekanymi owocami kandyzowanymi
Słodkie drożdżówki z dżemem
Zwinąć roladę i pokroić na drożdżówki.

Tagi:

jajko jajka