Sposób przygotowania:
Aromatyczna szarlotka z wysoką pianką
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na trzy części - jedna większa, dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodać kakao, wyrobić. Dwie mniejsze części umieścić w zamrażarce.
Większą, jasną częścią ciasta wyłożyć blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Jabłka pokroić w małą kosteczkę, polać sokiem z cytryny, podsmażyć na maśle, dodać cukier puder i cynamon. Wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodawać po łyżce cukru. Miksować. Powoli wlewać olej i wsypać proszek budyniowy. Całość jeszcze chwilę miksować. Piankę wyłożyć na jabłka, na wierzch zetrzeć zamrożone jasne i ciemne ciasto. Wstawić do piekarnika, piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Większą, jasną częścią ciasta wyłożyć blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Jabłka pokroić w małą kosteczkę, polać sokiem z cytryny, podsmażyć na maśle, dodać cukier puder i cynamon. Wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodawać po łyżce cukru. Miksować. Powoli wlewać olej i wsypać proszek budyniowy. Całość jeszcze chwilę miksować. Piankę wyłożyć na jabłka, na wierzch zetrzeć zamrożone jasne i ciemne ciasto. Wstawić do piekarnika, piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.