Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Aromatyczna szarlotka z wysoką pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwa w przygotowaniu, pachnąca szarlotka z wysoką pianką z białek i proszku budyniowego to idealne dopełnienie popołudniowej kawy

Aromatyczna szarlotka z wysoką pianką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Aromatyczna szarlotka z wysoką pianką

 

  • Ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 650 g cukru
  • 2500 g masła(zimnego)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kakao

 

 

  • Pianka:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 2/3 szklanki oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Aromatyczna szarlotka z wysoką pianką
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na trzy części - jedna większa, dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodać kakao, wyrobić. Dwie mniejsze części umieścić w zamrażarce.

Większą, jasną częścią ciasta wyłożyć blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Jabłka pokroić w małą kosteczkę, polać sokiem z cytryny, podsmażyć na maśle, dodać cukier puder i cynamon. Wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto.

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodawać po łyżce cukru. Miksować. Powoli wlewać olej i wsypać proszek budyniowy. Całość jeszcze chwilę miksować. Piankę wyłożyć na jabłka, na wierzch zetrzeć zamrożone jasne i ciemne ciasto. Wstawić do piekarnika, piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Aromatyczna szarlotka z wysoką pianką
Szarlotka z pianką z białek i proszku budyniowego z dwukolorowym ciastem na górze