Sposób przygotowania:
Bułki kartoflane z boczkiem
1) Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w niewielkiej ilości wody. W tym czasie boczek pokroić w drobną kostkę, usuwając przy tym skórę oraz chrząstki, po czym wysmażyć go na skwarki na średnim ogniu na patelni bez tłuszczu. Dodać roztarty w palcach tymianek. 2) Ziemniaki odcedzić i odczekać, aż nieco odparują. Następnie obrać je ze skórki, rozgnieść i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z mąką, drożdżami, 1 łyżeczką soli i żółtkiem. Dodać mleko i masło i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 3) Piekarnik nagrzać do 200st. C. Blachę do ciasta nasmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto ponownie zagnieść, dodając podsmażony boczek, a następnie uformować z niego 10 bułek. 4) Bułki ułożyć na blasze i wsunąć do gorącego piekarnika na 30 min., dopóki ładnie się nie zarumienią. Ziemniaczane bułeczki najlepsze są jeszcze ciepłe, dlatego można je podać zawinięte w ściereczkę.