Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Zielone pancakes dla dzieciaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zielone pancakes są strzałem w dziesiątkę, sprawdzą się równie dobrze na lunch, jak i na śniadanie - można je podawać na słodko polane miodem albo oprószyć pudrem.

Zielone pancakes dla dzieciaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielone pancakes dla dzieciaków

 

  • tłuszcz (oliwa / do popsikania patelni)
  • miód płynny (opcjonalnie)
  • cukier puder (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Zielone pancakes dla dzieciaków
🔘 Ciasto awokadowe: do pojemnika z blendera wrzucić obrane i pokrojone na kawałki awokado, połamane na kawałki banany, wbić jajka, wsypać makę migdałową (żeby zagęścić ciasto) i ewentualnie słodzik (słodzik będzie zbędny, jeśli banany są dojrzałe). Później wszystko zblendować na gładką masę.

🔘 Następnie na rozgrzaną i popsikaną oliwą patelnię nałożyć przygotowane ciasto awokadowe i uformować średniej wielkości placuszki, wtenczas będzie łatwiej je przełożyć na drugą stronę i wyjąć z patelni. Pancakes smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor (upieczone można polać odrobiną płynnego miodu lub popruszyć cukrem pudrem).
Zielone pancakes dla dzieciaków
Ciasto przelać do odpoweidnio dużego naczynia, aby można było wygodnie nakładać na patelnię.
Zielone pancakes dla dzieciaków
Następnie składniki dokładnie zblendować na gładką masę.
Zielone pancakes dla dzieciaków
Do blendera wrzucić kawałki awokado i bananów, wbić jajka i wsypać makę migdałową.
Zielone pancakes dla dzieciaków
Dojrzałe awokado i banany pokroić na kawałki - jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.