paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Bułki na parze z sosem bananowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pulchne i pyszne bułki zwane tez pampuchami gotowane na parze polane sosem jogurtowo- bananowym, posypane cynamonem.

 Bułki na parze z sosem bananowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki na parze z sosem bananowym

 

Sposób przygotowania:

Bułki na parze z sosem bananowym
Mleko podgrzać, pokruszyć do niego drożdże i wymieszać z łyżką cukru, szczyptą soli i dwiema łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej maki wlać roztopione ciepłe, ale nie gorące mało, wsypać resztę cukru, dodać żółtka oraz rozczyn i zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem na około 40 minut. Z ciasta formować nieduże kulki, odstawić na 15 minut po czym gotować w parowarze około 15 minut. Przygotować sos: Do jogurtu dodać obranego banana, oraz do smaku cynamon i cukier waniliowy, całość zmiksować na jednolitą masę. Sosem polewać ugotowane bułki.
 Bułki na parze z sosem bananowym
Do przesianej maki wlać roztopione ciepłe, ale nie gorące mało, wsypać resztę cukru, dodać żółtka oraz rozczyn i zagnieść ciasto.
 Bułki na parze z sosem bananowym
Pozostawić pod przykryciem na około 40 minut. Nakłuć widelcem
 Bułki na parze z sosem bananowym
Z ciasta formować nieduże kulki, odstawić na 15 minut po czym gotować w parowarze około 15 minut.
 Bułki na parze z sosem bananowym
Do jogurtu dodać obranego banana, oraz do smaku cynamon i cukier waniliowy, całość zmiksować na jednolitą masę.

Tagi:

bułki