Sposób przygotowania:
Bułki sezamowe na drożdżach świeżychWykonanie :
Będzie nam potrzebna przesiana mąka bułkowa, jeśli nie macie może być typ 500 też będzie dobra, dodajemy do maki sól .Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody z cukrem i dwiema łyżkami mąki, mieszamy do połączenia składników i zostawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Rozczyn pięknie wyrósł, dodajemy go do mąki i mieszamy, wlewając olej. Kiedy ciasto jest średnio wyrobione wsypujemy sezam jasny.Wyrabiamy ciasto ( gdyby jednak wam się zdarzyło, że ciasto będzie zbyt zwarte nie bójcie się dodać odrobinę ciepłej wody). Ciasto zostawiamy w misce przykryte ściereczką na godzinę, po godzinie ciasto znowu ciasto wyrabiamy, dzielimy je na 10 części, formujemy kuleczki, kładziemy na przygotowana blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Bułeczki zostawiamy na 30 minut, pięknie wyrastają.
Smarujemy bułeczki jajem i posypujemy dodatkowo jeszcze sezamem. Pieczemy 25 minut w 170-180 stopniach.