lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Bułki sezamowe na drożdżach świeżych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dziś znowu bułeczki ale tym razem do środka wsypałam 3/4 szklanki sezamu. Bardzo pyszne, zjadłam je z serem i pomidorkiem.

Bułki sezamowe na drożdżach świeżych Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bułki sezamowe na drożdżach świeżych

Składniki:

Dodatkowo:

  • jajo do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
  • sezam do obsypania bułeczek

Sposób przygotowania:

Bułki sezamowe na drożdżach świeżych

Wykonanie :

Będzie nam potrzebna przesiana mąka bułkowa, jeśli nie macie może być typ 500 też będzie dobra, dodajemy do maki sól .Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody z cukrem i dwiema łyżkami mąki, mieszamy do połączenia składników i zostawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Rozczyn pięknie wyrósł, dodajemy go do mąki i mieszamy, wlewając olej. Kiedy ciasto jest średnio wyrobione wsypujemy sezam jasny.Wyrabiamy ciasto ( gdyby jednak wam się zdarzyło, że ciasto będzie zbyt zwarte nie bójcie się dodać odrobinę ciepłej wody). Ciasto zostawiamy w misce przykryte ściereczką na godzinę, po godzinie ciasto znowu ciasto wyrabiamy, dzielimy je na 10 części, formujemy kuleczki, kładziemy na przygotowana blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Bułeczki zostawiamy na 30 minut, pięknie wyrastają.
Smarujemy bułeczki jajem i posypujemy dodatkowo jeszcze sezamem. Pieczemy 25 minut w 170-180 stopniach.

Bułki sezamowe na drożdżach świeżych
Ciasto zostawiamy w misce przykryte ściereczką na godzinę.
Bułki sezamowe na drożdżach świeżych
Po godzinie ciasto odgazowujemy, dzielimy na 10 części.
Bułki sezamowe na drożdżach świeżych
Formujemy kuleczki, kładziemy na przygotowana blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
Bułki sezamowe na drożdżach świeżych
Bułeczki zostawiamy na 30 minut, pięknie wyrastają. Smarujemy bułeczki jajem .
Bułki sezamowe na drożdżach świeżych
Posypujemy dodatkowo jeszcze sezamem. Pieczemy 25 minut w 170-180 stopniach.