Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Buniowo-budyniowo:

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kruche babeczki z budyniem .

Buniowo-budyniowo:

Składniki:

Buniowo-budyniowo:

 

  • 10 dag kruchych ciasteczek kakaowych
  • 5 dag masła + masło do wysmarowania foremek ( 1 łyżeczka )+ 1 łyżka do masy budyniowej
  • 4 łyżeczki bułki tartej do wysypania foremek
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy ( mały tzn. taki na pól litra mleka )

 

Sposób przygotowania:

Buniowo-budyniowo:
Utrzeć ciasteczka z masłem .Foremki do tartinek ( 6 o średnicy 10 cm ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .
Masę z ciasteczek podzielić na 4 części i wyłożyć nią spody i boki foremek do tartinek ( takich o średnicy ok 10 cm ).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 * C . Wstawić foremki i piec 40 minut .
Wyjąć . Ostudzić .
Zagotować mleko ( po odlaniu 1/2 szklanki ) z 1 łyżką masła i cukrem .Rozrobić budyń z pozostałym mlekiem i ugotować gęsty budyń . Przestudzić . Nałożyć porcje masy budyniowej na kruche babeczki - obłożyć owocami , kawałkami czekolady i co tam kto lubi.
Oczywiście przed podaniem wyjąć babeczki z foremek- u mnie musiałam fotografować ciepłe w foremkach bo inaczej by do zdjęcia nie doczekały .