justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Buraczki marynowane,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

można je wykorzystać do sałatki lub do barszczu czerwonego

Buraczki marynowane,

Składniki:

Buraczki marynowane,

 

 

  • małe buraczki 2 kg

 

  • zalewa
  • ocet spirytusowy 10% 6 szklanek
  • woda 6 szklanek
  • cukier 2 szklanki
  • sól 2 łyżki
  • listki laurowe
  • ziarenka ziela angielskiego

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Buraczki marynowane,
Buraczki powinny być dosyć małe, aby nie trzeba było ich zbytnio kroić. Oczyszczamy je i bardzo dokładnie myjemy. Gotujemy je do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gotowe obieramy ze skórki. Wszystkie składniki zalewy przekładamy do większego garnka i doprowadzamy do zagotowania. Wrzucamy buraczki i czynność powtarzamy. Słoiczki po dżemie nalezy wyparzyć. Buraczki z zalewą rozlewamy do słoiczków i dodajemy po równo przyprawy do każdego słoiczka. Szczelnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Po kilku minutach odwracamy i odstawiamy w chłodne miejsce.