WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Buraczki na ciepło z jabłkiem i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne buraczki na ciepło z jabłkiem i imbirem. Idealne do polskich tradycyjnych dań, jak pieczona gęś czy kaczka.

Buraczki na ciepło z jabłkiem i imbirem

Składniki:

Buraczki na ciepło z jabłkiem i imbirem

 

Sposób przygotowania:

Buraczki na ciepło z jabłkiem i imbirem
Buraki myjemy i zalewamy wodą nieobierane. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż lekko zmiękną. Następnie studzimy je, obieramy trzemy na średniej tarce. Tak samo ścieramy obrane jabłko. Imbir obieramy i ścieramy bardzo drobno, by uzyskać 1 łyżkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim zmiażdżone ząbki czosnku i drobno posiekaną cebulkę cukrową. Następnie wrzucamy buraki, jabłko i imbir. Doprawiamy do smaku octem, solą i cukrem. Smażymy jeszcze kilka minut, aż smaki się dobrze połączą, a buraczki będą wystarczająco miękkie.