teresa13

teresa13

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Buraczki na zimę

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne ,aromatyczne buraczki na zimowe dni

Buraczki na zimę

Składniki:

Buraczki na zimę

 

  • 3 kg buraczków ugotowanych
  • 3 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki soli
  • zalewa octowa

Sposób przygotowania:

Buraczki na zimę
Buraczki obrać ,zetrzeć na tarce, połowę na większych oczkach, a połowę na drobnych.Wymieszać z cebulą, zmiażdżonym czosnkiem i solą.Następnie przygotować zalewę:1 litr wody,1 szklanka cukru,1 szklanka octu 10%,8 ziaren pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego,4 gożdziki, 4 liście laurowe- zagotować,przestudzić zalać utarte buraczki, wymieszać i odstawić do następnego dnia.Nakładać do słoików, pasteryzować ok. 15 minut.