skatarzynka

skatarzynka

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Buraki do obiadu na zimę.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne buraczki na zimę, świetne na sałatkę do obiadu.

Buraki do obiadu na zimę.

Składniki:

Buraki do obiadu na zimę.

 

  • Warzywa:
  • 5 kg buraków
  • 10 marchewek
  • 4 cebule
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Buraki do obiadu na zimę.
Marchew buraki i cebule umyć i brać. Marchewkę i buraki ugotować i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w pół talarki i sparzyć.
Wodę, ocet, cukier i sól zagotować. Następnie do zalewy dodać warzywa i ponownie gotować.
Po pewnym czasie jeszcze gorące wkładać w słoiki, zakręcać i odwracać do góry dnem.
Przechowywać w spiżarni lub piwnicy:)Polecam.

Tagi:

buraki