kabalia

kabalia

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Buraczki na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne buraczki czerwone .

Buraczki na zimę

Składniki:

Buraczki na zimę

 

  • 3kilogramy buraczków
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 1 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 cebula i 1 ząbek czosnku
  • po 4 ziarna ziela angielskiego , pieprzu , gorczycy , 3 listki laurowe i pieprz mielony do smaku.
  • 1 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Buraczki na zimę
Buraczki wyszorować, ugotować w łupinach następnie obrać i zetrzeć na tartce o dużych oczkach . Zagotować wodę z przyprawami i z pokrojoną cebulę w kostkę oraz w na drobno czosnkiem. Zimną zalewą zalać przygotowane buraczki, wymieszać i zostawić tak przez całą noc. Na następny dzień włożyć do słoików[ wielkość według uznania] i pasteryzować od momentu zagotowania wody od 10 - 15 minut. Tak przygotowane buraczki można podawać na zimno, ciepło , z zasmażką lub jako surówkę jeżeli wymieszamy z drobno pokrojonym porem lub cebulą i majonezem. Buraczki można też zetrzeć na drobnej tartce i wykorzystać jako dodatek do chrzanu. Smacznego