Sposób przygotowania:
Buraczki z białą kapustą
Składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia.
Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w drobną kostkę. Kapustkę poszatkować na szatkownicy. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Zalać wcześniej przygotowana letnia zalewa i odstawić na 3-4 godziny, w tym czasie całość przemieszać ze 2-3 razy.
Następnie warzywa przełożyć do słoików razem z zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej ilości składników wyszło mi 8 słoików o pojemności 550 ml.
Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w drobną kostkę. Kapustkę poszatkować na szatkownicy. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Zalać wcześniej przygotowana letnia zalewa i odstawić na 3-4 godziny, w tym czasie całość przemieszać ze 2-3 razy.
Następnie warzywa przełożyć do słoików razem z zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej ilości składników wyszło mi 8 słoików o pojemności 550 ml.