magdusia

magdusia

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Buraczki z cebulą do obiadu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Buraczki na słodko...do obiadu super.

Buraczki z cebulą do obiadu

Składniki:

Buraczki z cebulą do obiadu

 

  • 2 kg buraczków
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 4 duże cebule
  • Zalewa:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 3 - 4 szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Buraczki z cebulą do obiadu
Buraczki umyć i ugotować w posolonej wodzie (1,5 łyżki soli).
Obrane buraczki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Z wody, cukru octu oraz pozostałych przypraw zagotować zalewę, po czym do zalewy wrzucić cebulę.
Gdy cebula zmięknie dorzucić starte buraczki na 2 -3 minut.
Nakładać gorące do słoików.
Pasteryzować 20 minut.
Robię na zimę nawet 5 porcji i do wiosny wszystko znika...
SMACZNEGO!!!

Tagi:

cebula