Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Buraczki z cebulką Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Buraczki lubię pod każdą postacią, dla mnie zawsze jest na nie odpowiednia pora ;)

Buraczki z cebulką Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki z cebulką Edzi

 

  • 5 buraczków czerwonych
  • 2 cebule
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Buraczki z cebulką Edzi
Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie buraczki odcedzamy, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do buraczków. Mieszamy. Z cytryny ścieramy skórkę, uważając, żeby nie otrzeć białej części, wyciskamy sok. Do buraczków dodajemy skórkę, sok z cytryny, cukier, sól i ewentualnie pieprz. Odkładamy do "przegryzienia" na jakieś 30 min.
Buraczki z cebulką Edzi
Ugotowane buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach
Buraczki z cebulką Edzi
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do buraczków
Buraczki z cebulką Edzi
Z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do buraków
Buraczki z cebulką Edzi
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, ewentualnie doprawiamy