2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1488]

Buraczki z papryką 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sierpień i wrzesień do dobry czas aby zrobić przetwory z buraczków na zimę ....

Buraczki z papryką 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki z papryką 2

 

  • 6 kg buraków
  • 1,5 kg papryki czerwonej
  • 7 sztuk cebul
  • 1/2 litra octu 10%
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Buraczki z papryką 2
Buraki ugotować do miękkości,odcedzić ,przelać zimną wodą i obrać ze skórki.Zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach-ja tarłam przez specjalną nasadkę do jarzyn w maszynce do mięsa. Cebulę i paprykę obrać z papryki wydrążyć nasiona również zetrzeć na tej samej tarce . Do garnka wlać ocet oraz wodę wsypać cukier i sól zagotować zalewę ,nastepnie wrzucić startą cebulę i paprykę gotować około 10 minut ,po tym czasie wrzucić starte buraki i pogotować wszystko razem około 5 minut.Gorące wkładac do umytych i suchych słoiczków mocno zakręcić i pasteryzować 5-10 minut.
Buraczki z papryką 2
paprykę wydrażamy z nasion cebulę obieramy
Buraczki z papryką 2
cebulę z papryką trzemy na tarce jarzynowej
Buraczki z papryką 2
buraczki gotujemy osobno obieramy ze skórki
Buraczki z papryką 2
łączymy z papryką ugotowaną z zalewą i przekłądamy do słoiczków pasteryzujemy

Tagi:

buraki papryka