Sposób przygotowania:
Buraczki z pomarańczą i żurawiną
Buraczki dokładnie myjemy i każdy z osobna szczelnie owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200stopni. Żurawinę i rodzynki (każde z osobna) zalewamy wrzątkiem i moczymy około pół godziny. Imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. Pomarańczę dokładnie myjemy. Z połówki ścieramy skórkę. Z połowy owocu wyciskamy sok, cząstki z drugiej połówki dokładnie obieramy z białych błonek i dzielimy na niewielkie kawałeczki (wielkości rodzynki). Pozostałą skórkę pomarańczy tniemy na cieniutkie paseczki. Wyjęte z piekarnika buraczki obieram ze skórki, tniemy na talarki, później każdy talarek dzielimy na 4 części.Podsmażamy przez 2 minuty na patelni. Do buraczków dodajemy odsączoną żurawinę, rodzynki i cząstki, skórkę i sok z pomarańczy oraz imbir. Całość mieszamy i podgrzewamy przez chwilę. Gotowe danie dekorujemy paseczkami z pomarańczowej skórki.