Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Buraczki zasmażane z tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Okazuje się, że zasmażane buraczki w tymiankowej wersji smakują wspaniale.

Buraczki zasmażane z tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki zasmażane z tymiankiem

 

  • 1 szklanka ugotowanych i utartych na drobnych oczkach tarki jarzynowej buraczków
  • 1,5 łyżki masła
  • sól czarna ( himalajska w młynku) do smaku
  • pieprz grubo mielony kolorowy do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki usiekanych otartych listków świeżego tymianku

 

Sposób przygotowania:

Buraczki zasmażane z tymiankiem
W garnuszku rozgrzać masło. Wsypać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Włożyć buraczki i wymieszać z zasmażką. Chwilę smażyć mieszając. Posypać tymiankiem. Zamieszać. Doprawić sokiem z cytryny , solą i pieprzem do smaku. Podawać lekko przestudzone. Podałam do duszonych żeberek z kaszą gryczaną ( wyszła porcja na 2 dni).* Albo 2 średnie buraki surowe ugotować do miękkości , obrać i utrzeć.
Buraczki zasmażane z tymiankiem
Z masła i mąki przygotować białą zasmażkę
Buraczki zasmażane z tymiankiem
Do zasmażki włożyć ugotowane i utarte buraczki
Buraczki zasmażane z tymiankiem
Dodać usiekane otarte listki świeżego tymianku
Buraczki zasmażane z tymiankiem
Doprawić solą-pieprzem i sokiem z cytryny