Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Buraczkowe kluski z dziurką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kluchy urzekające kolorem . Robiłam już pomarańczowe . Robiłam kopytka w tym kolorze , zacierkę czerwoną .

Buraczkowe kluski z dziurką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczkowe kluski z dziurką

 

 

Sposób przygotowania:

Buraczkowe kluski z dziurką
Wymieszać puree ziemniaczane z utartymi buraczkami . Podzielić masę na 4 i usunąć 1 część ( jak przy kopytkach) .Dodać jedną i drugą mąkę i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie. Formować okrągłe kluseczki . ,,Obowiązkowo" zrobić w środku kluseczki wgniecenie . Zagotować osoloną wodę. Wrzucać kluseczki i gotować 2-3 minuty od chwili kiedy wypłyną.Podawać jako dodatek do II Dania .Ślicznie wyglądają np. z porcją gotowanego kurczaka w potrawce lub kalafiorem na parze . Zestawiała bym je z daniem kontrastującym kolorystycznie . Można też polać je zrumienionym masłem , posypać natka pietruszki i utartym parmezanem , sosem koperkowym .
Buraczkowe kluski z dziurką
Ziemniaki ugotować - odcedzić i przecisnąć przez praskę
Buraczkowe kluski z dziurką
Ugotować buraka i po obraniu utrzec na drobnych oczkach tarki jarzynowej
Buraczkowe kluski z dziurką
Wymieszac puree ziemniaczane- buraczki-mąki i szczypte soli
Buraczkowe kluski z dziurką
Ugotować w osolonym wrzątku -odcedzić łyżka cedzakową

Tagi:

puree