Sposób przygotowania:
Buraczkowe tiramisu
Buraka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i studzimy. Po wystudzeniu obieramy go i kroimy w większą kostkę. Pokrojonego buraka dzielimy na trzy równe części. Dwie części wkładamy do miseczki. Do tej miski wlewamy oliwę z oliwek, ocet winny, dodajemy szczyptę kminu i soli. Całość mieszamy. Jedną część buraków wrzucamy do blendera. Dodajemy mascarpone, łyżeczkę śmietany, szczyptę kminu i miksujemy na gładki krem, który doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Śmietanę 30% ubijamy na sztywną pianę z odrobiną kminu. Do dwóch szklanek wkładamy pokrojone buraczki z miski. Wykładamy krem buraczany i kleks śmietany. Całość dekorujemy czerwonym pieprzem i rozmarynem. Przekąska prezentuję się bardzo efektownie w wysokich szklankach. Świetnie sprawdzi się również jako aperitif. Życzę smacznego :)
monia2005
kołczu
zbysiowa
Cukiereczek13
jaNina
monikaT83
szpileczka