Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Buraki pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 70
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Buraki pieczone są o wiele zdrowsze od tych gotowanych. Oprócz wielu wartości odżywczych posiadają lepszy smak.

Buraki pieczone

Składniki:

Buraki pieczone

 

Dodatkowo:

  • naczynie żaroodporne z pokrywką lub folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Buraki pieczone

Buraki:

Buraki pieczone
Buraki powinny być tej samej większości, aby równomiernie się upiekły.

Buraki (ze skórką) dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Przed pieczeniem:

Buraki pieczone
Buraczki tak przygotowane będą równo upieczone.

Każdego buraka należy owinąć kawałkiem folii aluminiowej - błyszczącą stroną do środka i umieścić na blasze w rozgrzanym piekarniku.
Buraczki można także piec bez folii - w naczyniu żaroodpornym i pod przykryciem.

Pieczenie:

Buraki pieczone
Upieczony burak łatwiej się obiera. Lżej schodzi skórka.

Całość piec 1-2 godziny w temperaturze 180 stopni.
(Czas pieczenia zależy jest od wielkości i gatunku buraka. W dobrze upieczonego buraka łatwo wchodzi wykałaczka lub ostrze noża.)

Po upieczeniu:

Buraki pieczone
Buraczki należy obierać tu przed ich wykorzystaniem.

Buraki należy ostudzić i obrać dopiero przed spożyciem.