WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 837]

Buraczki pieczone z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Niezwykle aromatyczne i smaczne buraczki. Podawane na ciepło są idealnym dodatkiem do obiadu, świetnie smakują też na zimno.

Buraczki pieczone z czosnkiem

Składniki:

Buraczki pieczone z czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Buraczki pieczone z czosnkiem
Buraczki podobnej wielkości obieramy cienko ze skórki i płuczemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ząbki czosnku bez obierania lekko miażdżymy i układamy na burakach.

Polewamy oliwą i zamknięte wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach, aż będą jeszcze lekko twardawe. Wyjmujemy je i ścieramy na tarce lub rozdrabniamy malakserem.

Obieramy upieczony czosnek i dodajemy roztarty do buraków.

Solimy do smaku i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Podajemy po podgrzaniu na ciepło, lub do wędlin.