Sposób przygotowania:
Buraczki pieczone z czosnkiem
Buraczki podobnej wielkości obieramy cienko ze skórki i płuczemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ząbki czosnku bez obierania lekko miażdżymy i układamy na burakach.
Polewamy oliwą i zamknięte wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach, aż będą jeszcze lekko twardawe. Wyjmujemy je i ścieramy na tarce lub rozdrabniamy malakserem.
Obieramy upieczony czosnek i dodajemy roztarty do buraków.
Solimy do smaku i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Podajemy po podgrzaniu na ciepło, lub do wędlin.
Polewamy oliwą i zamknięte wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach, aż będą jeszcze lekko twardawe. Wyjmujemy je i ścieramy na tarce lub rozdrabniamy malakserem.
Obieramy upieczony czosnek i dodajemy roztarty do buraków.
Solimy do smaku i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Podajemy po podgrzaniu na ciepło, lub do wędlin.