Sposób przygotowania:
Carpaccio z buraków z serem feta
Buraki należy dokładnie wyszorować, osuszyć. Odciąć korzenie. W miseczce robię marynatę. Dodaję oliwę z oliwek, sól, pieprz, bazylię, czosnek sprasowany. Każdego buraka wkładam do marynaty i zawijam w folię aluminiową. Można zrobić bez marynaty. Robiłam dwie wersje i ta mi bardziej smakuje. Buraki piekę przez 2 godziny tem p 180 stopni. Polecam piec buraki przy okazji pieczenia na przykład chleba. Oszczędność gazu. Po upieczeniu obieram buraki ze skórki i kroje na cienkie plastry. Polewam sosem zrobionym z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu, bazyli, oregano. Carpaccio posypuję pokruszonym serem feta i orzeszkami prażonymi oraz szczypiorkiem. Z jednego buraka zrobiłam róże, udekorowałam chili papryczką i oliwką.
edytaha