mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Carpaccio z buraków z serem feta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Polecam burki pieczone. Są zdrowe, i bardzo smaczne :-)

Carpaccio z buraków  z serem feta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Carpaccio z buraków z serem feta

 

 

 

Sposób przygotowania:

Carpaccio z buraków z serem feta
Buraki należy dokładnie wyszorować, osuszyć. Odciąć korzenie. W miseczce robię marynatę. Dodaję oliwę z oliwek, sól, pieprz, bazylię, czosnek sprasowany. Każdego buraka wkładam do marynaty i zawijam w folię aluminiową. Można zrobić bez marynaty. Robiłam dwie wersje i ta mi bardziej smakuje. Buraki piekę przez 2 godziny tem p 180 stopni. Polecam piec buraki przy okazji pieczenia na przykład chleba. Oszczędność gazu. Po upieczeniu obieram buraki ze skórki i kroje na cienkie plastry. Polewam sosem zrobionym z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu, bazyli, oregano. Carpaccio posypuję pokruszonym serem feta i orzeszkami prażonymi oraz szczypiorkiem. Z jednego buraka zrobiłam róże, udekorowałam chili papryczką i oliwką.
Carpaccio z buraków  z serem feta
Buraki umyte dokładnie osuszone odcięte korzenie
Carpaccio z buraków  z serem feta
Buraki w marynacie z oliwy z oliwek czosnku
Carpaccio z buraków  z serem feta
Buraki po wyjęciu z marynaty zawinięte w folię aluminiową