natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Buraki w całości.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Buraki nadają się do podania do ziemniaków.

Buraki w całości.

Składniki:

Buraki w całości.

 

 

  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • pól litra octu 10%
  • 1 kg. cukru

 

Sposób przygotowania:

Buraki w całości.
Buraki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i ugotować do miękkości. Po ostygnięciu obieramy ze skórki i jeśli buraki są większe kroimy na ćwiartki. Do wysokiego garnka wlewamy wodę, ocet i cukier i to gotujemy mieszając aż cukier się rozpuści. W chwili, kiedy zacznie się gotować zalewa przekładamy wszystkie buraki do gotującej się zalewy. Czekamy do momentu aż zacznie się to wszystko gotować. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut. Po czym łyżką wlewamy do słoików buraki wraz z zalewą. Zakręcamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Słoików nie gotować.

Tagi:

buraki