MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Buraki z papryką (w słoiki)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Takie buraczki są u nas obowiązkową pozycją co rok. Przepis mam od Mamy, bo to Ona nauczyła mnie jak je robić, aby zawsze uchwycić "ten" smak.

Buraki z papryką (w słoiki) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Buraki z papryką (w słoiki)

 

Zalewa:

  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. octu 10%
  • 2 płaskie łyżki soli

Sposób przygotowania:

Buraki z papryką (w słoiki)
Buraki myjemy i gotujemy ze skórką do miękkości, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy.

Zalewa:

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy w dużym garnku, dorzucamy paprykę i cebulę, gotujemy około 7 minut. Dokładamy buraki i razem gotujemy jeszcze 10-15 minut. Do wyparzonych słoików przekładamy na gorąco, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10-15 minut ( w zależności od wielkości słoika). Pasteryzacja jest "dla pewności", ale jeśli mamy zamiar spożyć je w krótkim czasie nie musimy pasteryzować, wystarczy po nałożeniu gorącej sałatki odwrócić słoik do góry dnem.
Buraki z papryką (w słoiki)
Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach
Buraki z papryką (w słoiki)
Do zalewy wrzucamy paprykę i cebulę, dusimy
Buraki z papryką (w słoiki)
Dokładamy buraki i razem gotujemy jeszcze kilka minut

Tagi:

papryka buraki