patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Burger z mięsem wołowym, jarmużem i jalapeno

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszny burger z chrupiącej bułce z prawdziwym wołowym mięsem, jarmużem i ostrymi papryczkami jalapeno.

Burger z mięsem wołowym, jarmużem i jalapeno

Składniki:

Burger z mięsem wołowym, jarmużem i jalapeno

burger

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 jajko
  • przyprawy:sól,pieprz,chilli,czosnek,pietruszka
  • 4 bułki
  • 20 dag ser żółty
  • 2 ogórki konserwowe
  • ok 4-6 plasterków papryczki jalapeno
  • 1 szalotka

sos

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Burger z mięsem wołowym, jarmużem i jalapeno
Do mięsa wbijam jajko, doprawiam przyprawami i formuję 4 grube ok 2 cm burgery. Wkładam do piekarnika na ok 20 min w 180 stopniach.

Następnie wszystkie składniki sosu łączę ze sobą. Między czasie ogórka kroję w słupki a cebulkę w drobną kostkę. Po upieczeniu mięsa, bułki kroję na pół.

Na bułkę kładę mięso i posypuję żółtym , tartym serem. Wkładam do piekarnika na ok 10 min w 180 stopniach, aż bułka będzie chrupiąca.

Po upływie tego czasu wyciągam bułkę z mięsem i serem, mięso smaruję sosem, kładę cebulę,ogórki jarmuż oraz papryczkę jalapeno. Podaję na ciepło.