kar.mal

kar.mal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Burgery z oscypkiem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polska wersja burgera z oscypkiem i żurawiną. Tak przygotowanymi burgerami pozytywnie zaskoczymy gości na każdym przyjęciu, stanowią przekąskę, której wprost nie można się oprzeć.

Burgery z oscypkiem i żurawiną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Burgery z oscypkiem i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Burgery z oscypkiem i żurawiną

ETAP 1:

Burgery z oscypkiem i żurawiną
W moim przypadku kotletów jest więcej, ponieważ robiłam je z kilograma mięsa.

Mięso przekładamy do miski z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. Mieszamy i formujemy cztery duże kotlety.

Powinny być wielkości bułki lub nawet odrobinę większe i grube na około 1 do 1,5 centymetra.

Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.

ETAP 2:

Burgery z oscypkiem i żurawiną
Im grubsze plasterki oscypka tym lepiej ;)

W czasie, gdy mięso jest w piekarniku przygotowujemy pozostałe składniki: myjemy i suszymy szpinak, a pomidory, oscypek i cebulę kroimy w plasterki. Bułki przekrawamy na pół.

ETAP 3:

Burgery z oscypkiem i żurawiną
Na ostatnie pięć minut w piekarniku można włączyć funkcję grilla.

Gdy upłynęło 10 minut wkładamy do piekarnika ułożone na kracie bułki, a na kotlety nakładamy po dwa plasterki oscypka i pieczemy jeszcze pięć minut aż ser się roztopi a bułki zrobią chrupiące.

Na gotowe bułki nakładamy liście szpinaku, mięso z oscypkiem, dwie duże łyżeczki konfitury żurawinowej, plasterek pomidora i krążki z cebuli.

Całość zamykamy drugą połówką bułki i możemy delektować się polskimi smakami w nowoczesnej odsłonie.


Tagi:

mięso danie