Sposób przygotowania:
Burgery z oscypkiem i żurawinąETAP 1:
Mięso przekładamy do miski z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. Mieszamy i formujemy cztery duże kotlety.
Powinny być wielkości bułki lub nawet odrobinę większe i grube na około 1 do 1,5 centymetra.
Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.
ETAP 2:
W czasie, gdy mięso jest w piekarniku przygotowujemy pozostałe składniki: myjemy i suszymy szpinak, a pomidory, oscypek i cebulę kroimy w plasterki. Bułki przekrawamy na pół.
ETAP 3:
Gdy upłynęło 10 minut wkładamy do piekarnika ułożone na kracie bułki, a na kotlety nakładamy po dwa plasterki oscypka i pieczemy jeszcze pięć minut aż ser się roztopi a bułki zrobią chrupiące.
Na gotowe bułki nakładamy liście szpinaku, mięso z oscypkiem, dwie duże łyżeczki konfitury żurawinowej, plasterek pomidora i krążki z cebuli.
Całość zamykamy drugą połówką bułki i możemy delektować się polskimi smakami w nowoczesnej odsłonie.