Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z mięsem i kapustą
Farsz: mięso oraz kapustę gotujemy osobno w osolonej wodzie do miękkości. Następnie mielimy ugotowane mięso z kapustą oraz z obraną cebulą. Dodajemy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, mieszamy.
Kluski: ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wbijamy jajko - wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy, umieszczamy farsz i zawijamy formując okrągłą kluskę.
Kluski wkładamy na gotującą osoloną wodę, gotujemy około 6-8 minut od wypłynięcia na niewielkim ogniu. Kluski podajemy ze skwarkami.
Kluski: ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wbijamy jajko - wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy, umieszczamy farsz i zawijamy formując okrągłą kluskę.
Kluski wkładamy na gotującą osoloną wodę, gotujemy około 6-8 minut od wypłynięcia na niewielkim ogniu. Kluski podajemy ze skwarkami.