Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kluski śląskie z mięsem i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W moim domu od zawsze przygotowuje się kluski śląskie, to danie które kojarzy mi się z mamą i jest ulubioną potrawą większości rodziny.

Kluski śląskie z mięsem i kapustą Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kluski śląskie z mięsem i kapustą

 

 

  • farsz:
  • 300 g łopatki
  • 150 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 małe jajko
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

 

  • dodatkowo
  • skwarki
  • sól i woda

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z mięsem i kapustą
Farsz: mięso oraz kapustę gotujemy osobno w osolonej wodzie do miękkości. Następnie mielimy ugotowane mięso z kapustą oraz z obraną cebulą. Dodajemy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, mieszamy.

Kluski: ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wbijamy jajko - wyrabiamy ciasto.

Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy, umieszczamy farsz i zawijamy formując okrągłą kluskę.

Kluski wkładamy na gotującą osoloną wodę, gotujemy około 6-8 minut od wypłynięcia na niewielkim ogniu. Kluski podajemy ze skwarkami. 


Kluski śląskie z mięsem i kapustą
z podanych składników przygotowujemy farsz
Kluski śląskie z mięsem i kapustą
ziemniaki przepuszczamy przez praskę dodajemy jajko i mąki
Kluski śląskie z mięsem i kapustą
zagniatamy ciasto i dzielimy na 9 części
Kluski śląskie z mięsem i kapustą
każdą część rozplaszczamy i umieszczamy na niej porcję mięsa
Kluski śląskie z mięsem i kapustą
Formujemy okragłe kluski
Kluski śląskie z mięsem i kapustą
kluski gotujemy w osolonej wodzie