szarapowa

szarapowa

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Burgery z guacamole i frytkami selerowymi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne domowe burgery z guacamole w towarzystwie jeszcze smaczniejszych frytek selerowych i dipu jogurtowo-majonezowego

Burgery z guacamole i frytkami selerowymi

Składniki:

Burgery z guacamole i frytkami selerowymi

 

  • Burgery:
  • 400g wołowiny mielonej
  • jajko
  • natka pietruszki
  • cebula
  • sól
  • pieprz

 

 

 

 

  • Pozostałe:
  • 4 bułki
  • serek topiony w plastrach
  • rucola
  • cukinia
  • pomidor
  • nachosy

 

Sposób przygotowania:

Burgery z guacamole i frytkami selerowymi
Zaczynamy od przyprawienia mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy chwilkę na oliwie. Dodajemy do mięsa jajko, cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Następnie bulwę selera obieramy i kroimy na paski o grubości około 1cm (po prostu tak, żeby z wyglądu przypominały frytki). Wrzucamy je do pojemnika, polewamy oliwą, przyprawiamy kurkumą oraz ziołami prowansalskimi i mieszamy, żeby były równomiernie pokryte z każdej strony. Zostawiamy na chwilę. Teraz wydrążamy środek awokado, dodajemy 1-2 ząbki czosnku, odrobinę soku z cytryny, oliwy i opcjonalnie papryczki chili. Mieszamy i gotowe. Do jogurtu dodajemy 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz cayenne i łyżkę majonezu i takim sposobem mamy już dip. W międzyczasie kroimy w plasterki pomidora i cukinię. Teraz wkładamy frytki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15 minut (przekręcając je na drugą stronę po 7 minutach). Smażąc burgery pamiętajmy, żeby uformować je tak, by były większe od bułki, ponieważ podczas smażenia trochę się skurczą. Na patelnie wlewamy troszkę oliwy, chyba że mięso było wystarczająco tłuste - wtedy nie musimy jej dodawać. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Gdy mięso jest gotowe, przekrajamy bułki i układamy nasze składniki wedle uznania, u mnie: odrobina dipu, ser, mięso, ser, rucola, pomidor, cukinia, guacamole, nachosy. Wszystko wkładamy na kilka minut do piekarnika. Smacznego!