SUPERPRZEPIS

Burgery z kaszy jaglanej

  • wjosna
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Burgery z kaszy jaglanej Więcej zdjęć (4)

Ostatnio bardzo modne danie: burger z bezmięsnym i zdrowym wydaniu z kaszy jaglanej i warzyw. Pyszna alternatywna dla wegetarian, ale też zwolenników tradycyjnych burgerów!

Składniki:

Burgery z kaszy jaglanej

 

 

  • 1 średnia cukinia (ok 300 gr)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz, sól

 

 

 

Sposób przygotowania:

Burgery z kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną przepłukać ciepłą wodą. Przełożyć do garnka i zalać wodą, ( ok1 i ½ szklanki) dodać curry i gotować aż kasza będzie miękka. Cukinię zetrzeć na tarce, lekko posolić i zostawić na durszlaku na ok 20 minut, następnie dobrze odcisnąć wodę.

Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać czosnek a następnie cukinię. Smażyć ok 15 minut. Zmieszać warzywa z kaszą, dodać jajko, tartą bułkę, parmezan, paprykę i natkę, doprawić solą i pieprzem.

Formować kotlety wielkości bułki do hramburgera. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju ok 5 minut z kazdej strony. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać w bułce z dodatkami.
Burgery z kaszy jaglanej
Z masy uformować płaskie kotlety wielkości bułek
Burgery z kaszy jaglanej
Proponowane dodatki do burgerów ale polecam eksperymentować
Burgery z kaszy jaglanej
Burgery smażyć na oleju po 5 minut z każdej strony