Sposób przygotowania:
Calzone z cebulką dymką, anchois i oliwkamiPrzygotowania ciasta drożdżowego
Przygotowanie calzone rozpoczynamy od ciasta drożdżowego.
W misce mieszamy mąkę z suszonymi drożdżami, cukier i 100 ml letniej wody.
Zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając resztę wody, sól i oliwę. Po wyrobieniu ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Z ciasta formujemy kulę, którą wkładamy do miski oprószonej mąką.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Przygotowanie farszu do calzone
Przygotowanie farszu rozpoczynamy od obrania cebulek. Cebulki kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oleju podsmażamy cebulki ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone oliwki i anchois. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie calzone do pieczenia
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia o średnicy 25 cm smarujemy oliwą.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części.
Pierwszą część ciasta wałkujemy na wielkość ok. 5 cm większą niż wymiar formy. Ciasto wykładamy do formy, dokładnie dociskając do dna i boków formy.
Na ciasto wykładamy farsz.
Farsz przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto sklejamy dokładnie zawijając brzegi. Wierzch calzone smarujemy odrobiną oliwy i posypujemy 1 łyżeczką cukru.
Calzone pieczemy ok. 35-40 minut.