Sposób przygotowania:
Calzone z pieczarkami, boczkiem i serem
Ciasto:
Przygotowujemy zaczyn, do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukier - odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnice wsypujemy mąkę, dodaje sól i mieszamy, dodajemy masło oraz żółtko, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto dodając oliwę. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego duże okręgi (użyłam dużego kubka).
Pieczarki kroimy w plasterki i podduszamy do miękkości z masłem. Boczek kroimy w słupki i przesmażamy na rumiano na drugiej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na każdy krążek ciasta wykładamy porcję pieczarek, boczku i sera - zlepiamy pierogi.
Układamy calzone na blaszce do pieczenia, smarujemy jajkiem.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.
Przygotowujemy zaczyn, do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukier - odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnice wsypujemy mąkę, dodaje sól i mieszamy, dodajemy masło oraz żółtko, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto dodając oliwę. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego duże okręgi (użyłam dużego kubka).
Pieczarki kroimy w plasterki i podduszamy do miękkości z masłem. Boczek kroimy w słupki i przesmażamy na rumiano na drugiej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na każdy krążek ciasta wykładamy porcję pieczarek, boczku i sera - zlepiamy pierogi.
Układamy calzone na blaszce do pieczenia, smarujemy jajkiem.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.