SUPERPRZEPIS

Calzone z pieczarkami, boczkiem i serem

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Calzone z pieczarkami, boczkiem i serem Więcej zdjęć (6)

Calzone z pieczarkami, boczkiem i serem to pieróg który jest świetną alternatyw dla pizzy. Polecam dla całej rodziny.

Składniki:

Calzone z pieczarkami, boczkiem i serem

ciasto

farsz

dodatkowo

  • jajko do posmarowania
  • ketchup do podania

Sposób przygotowania:

Calzone z pieczarkami, boczkiem i serem
Ciasto:  

Przygotowujemy zaczyn, do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukier - odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnice wsypujemy mąkę, dodaje sól i mieszamy, dodajemy masło oraz żółtko, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto dodając oliwę. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego duże okręgi (użyłam dużego kubka).

Pieczarki kroimy w plasterki i podduszamy do miękkości z masłem. Boczek kroimy w słupki i przesmażamy na rumiano na drugiej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na każdy krążek ciasta wykładamy porcję pieczarek, boczku i sera - zlepiamy pierogi.

Układamy calzone na blaszce do pieczenia, smarujemy jajkiem.

Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.
Calzone z pieczarkami, boczkiem i serem
z podanych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe
Calzone z pieczarkami, boczkiem i serem
na każdym kółku wyciętym z ciasta układamy peiczarki
Calzone z pieczarkami, boczkiem i serem
następnie dodajemy po porcji przesmażonego boczku
Calzone z pieczarkami, boczkiem i serem
następnie układamy po plastrze sera mozzarella
Calzone z pieczarkami, boczkiem i serem
zlepiamy pierogi i smarujemy jajkiem - pieczemy

Tagi:

sery ser