SUPERPRZEPIS

Tarta na spodzie krakersowym

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tarta na spodzie krakersowym

Tarta na spodzie krakersowym z łososiem wędzonym, brokułem, pomidorkami koktajlowymi i serem mozzarella.

Składniki:

Tarta na spodzie krakersowym

 

  • ok. 250 g krakersów
  • 120 g masła
  • 1/2 brokułu
  • 100 g łososia wędzonego
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 250 ml śmietany 30%
  • 4 jajka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tarta na spodzie krakersowym

Spód

Tarta na spodzie krakersowym
Spód ze zmielonych krakersów, masła i piany z białka

Krakersy zmielić na miałko, a masło rozpuścić. Oddzielić białko od żółtka- tylko 1 jajko.

Białko ze szczyptą soli ubić mikserem na sztywną pianę. Zmielone krakersy wymieszać z rozpuszczonym masłem, a na końcu dodać pianę z białek.

Powstałą masą wylepić formę do tarty, mocno dociskając. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 min.

Dodatki

Tarta na spodzie krakersowym
Dodatki poukładane na podpieczonym spodzie krakersowym

Brokuła rozdzielić na mniejsze różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie, tak aby był lekko twardy. Odcedzić i wystudzić. Pomidorki umyć i przekroić na pół.

Mozzarellę odcedzić z zalewy i pokroić w kostkę, a wędzonego łososia pokroić na podłużne paski.

Na podpieczony spód ułożyć dodatki- kawałki łososia, ugotowane różyczki brokułu, połówki pomidorów i kostki mozzarelli.

Masa jajeczno - śmietanowa

Tarta na spodzie krakersowym
Całość zalana masą jajeczno - śmietanową

Rozbełtane jajka oraz pozostałe żółtko wymieszać ze śmietanką. Przyprawić pieprzem i solą oraz wrzucić posiekaną natkę pietruszki.

Wymieszać, a następnie zalać składniki na tarcie.

Pieczenie

Tarta na spodzie krakersowym
Tarta na spodzie krakersowym prosto po wyciągnięciu z piekarnika

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 przez 20-25 min. do momentu aż masa jajeczno - śmietanowa całkowicie się zetnie.