Sposób przygotowania:
Tarta na spodzie krakersowymSpód
Krakersy zmielić na miałko, a masło rozpuścić. Oddzielić białko od żółtka- tylko 1 jajko.
Białko ze szczyptą soli ubić mikserem na sztywną pianę. Zmielone krakersy wymieszać z rozpuszczonym masłem, a na końcu dodać pianę z białek.
Powstałą masą wylepić formę do tarty, mocno dociskając. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 min.
Dodatki
Brokuła rozdzielić na mniejsze różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie, tak aby był lekko twardy. Odcedzić i wystudzić. Pomidorki umyć i przekroić na pół.
Mozzarellę odcedzić z zalewy i pokroić w kostkę, a wędzonego łososia pokroić na podłużne paski.
Na podpieczony spód ułożyć dodatki- kawałki łososia, ugotowane różyczki brokułu, połówki pomidorów i kostki mozzarelli.
Masa jajeczno - śmietanowa
Rozbełtane jajka oraz pozostałe żółtko wymieszać ze śmietanką. Przyprawić pieprzem i solą oraz wrzucić posiekaną natkę pietruszki.
Wymieszać, a następnie zalać składniki na tarcie.
Pieczenie
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 przez 20-25 min. do momentu aż masa jajeczno - śmietanowa całkowicie się zetnie.