Sposób przygotowania:
Nadziewana pita
Do mąki dodać oliwę z oliwek, wodę, sól i wyrabiać na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 60 min.
Ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na cienkie krążki o grubości 3 mm i średnicy ok. 13 cm. Na środek 4 krążków wyłożyć nadzienie, zostawiając wolne brzegi.
Roztrzepać jajko z wodą i posmarować nim brzegi ciasta. Przykryć krążki z nadzieniem pozostałymi krążkami i zlepić starannie brzegi.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować oliwą z oliwek i posypać tymiankiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez 20 min. Podawać na gorąco.
Ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na cienkie krążki o grubości 3 mm i średnicy ok. 13 cm. Na środek 4 krążków wyłożyć nadzienie, zostawiając wolne brzegi.
Roztrzepać jajko z wodą i posmarować nim brzegi ciasta. Przykryć krążki z nadzieniem pozostałymi krążkami i zlepić starannie brzegi.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować oliwą z oliwek i posypać tymiankiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez 20 min. Podawać na gorąco.