SUPERPRZEPIS

Focaccia z pomidorkami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Focaccia z pomidorkami Więcej zdjęć (2)

Focaccia z ciasta drożdżowego z pomidorkami, aromatyzowana suszonym oregano to przepyszna przekąska dla dużych i małych.

Składniki:

Focaccia z pomidorkami

 

Sposób przygotowania:

Focaccia z pomidorkami

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Focaccia z pomidorkami
Ciasto drożdżowe możemy przygotować z użyciem świeżych drożdży.

Przygotowania zaczynamy od wyrobienia ciasta drożdżowego.

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dosypujemy suche drożdże. Mieszamy dodając sól, olej i stopniowo letnią wodę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Możemy użyć do tego robota kuchennego.

Z ciasta formujemy kulę, umieszczamy w misce oproszonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotowanie formy do pieczenia

Focaccia z pomidorkami
Pomidorki układamy blisko siebie zachowując drobne odstępy.

Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy oliwą.

Pomidorki dokładnie myjemy i osuszamy. Pomidorki przekrawamy na pół, po czym przekrojoną częścią kładziemy na dno formy. Pomidorki posypujemy suszonym oregano.

Przygotowanie ciasta do pieczenia

Focaccia z pomidorkami
Ciasto możemy rozwałkować na papierze do pieczenia bez użycia mąki.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, po czym przekładamy na stolnicę oproszoną mąką.
Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.

Przygotowanie focacci do pieczenia

Focaccia z pomidorkami

Rozwałkowane ciasto wykładamy na pomidorki, dokładnie dogniatając jego brzegi do dna formy.

Formę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Pieczenie focacci

Focaccia z pomidorkami
Jeżeli w czasie pieczenia focaccia za bardzo się przyrumieni należy obniżyć temperaturę pieczenia.

Focaccie przed pieczeniem smarujemy 1 łyżką oliwy z oliwek.
Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.