Sposób przygotowania:
Focaccia z pomidorkamiPrzygotowanie ciasta drożdżowego
Przygotowania zaczynamy od wyrobienia ciasta drożdżowego.
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dosypujemy suche drożdże. Mieszamy dodając sól, olej i stopniowo letnią wodę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Możemy użyć do tego robota kuchennego.
Z ciasta formujemy kulę, umieszczamy w misce oproszonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowanie formy do pieczenia
Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy oliwą.
Pomidorki dokładnie myjemy i osuszamy. Pomidorki przekrawamy na pół, po czym przekrojoną częścią kładziemy na dno formy. Pomidorki posypujemy suszonym oregano.
Przygotowanie ciasta do pieczenia
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, po czym przekładamy na stolnicę oproszoną mąką.
Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.
Przygotowanie focacci do pieczenia
Rozwałkowane ciasto wykładamy na pomidorki, dokładnie dogniatając jego brzegi do dna formy.
Formę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Pieczenie focacci
Focaccie przed pieczeniem smarujemy 1 łyżką oliwy z oliwek.
Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.
Jagodowa
grandepiccolacuoca