bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Calzone z salami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Calzone z salami i marynowanymi pieczarkami jest bardzo smaczne, możemy takie danie przygotować na kolację, polecam do tego sos czosnkowy.

Calzone z salami

Składniki:

Calzone z salami

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz:
  • 10 plasterków salami
  • 150 gram sera żółtego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula cukrowa
  • 4 pieczarki marynowane
  • Dodatkowo:
  • Ketchup pikantny
  • Zioła do pizzy
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Calzone z salami
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, zasypujemy cukrem, wlewamy niewielką ilość wody, odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem. Dodajemy sól i pozostałą wodę, zagniatamy gładkie ciasto, pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Salami kroimy na mniejsze kawałki, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, pieczarki kroimy w plasterki, obraną cebulę kroimy w pióra, paprykę kroimy w paski. Wszystko razem mieszamy.

Ciasto dzielimy na cztery części, formujemy kulki, wałkujemy w kształt koła, ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami do pizzy. Układamy farsz na jednej połowie, przykrywamy drugą połową, zlepiamy brzegi.

Pierogi przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Po upieczeniu pierożki przekładamy na metalową kratkę.