Sposób przygotowania:
Rolada szpinakowa z maślakamiETAP 1:
Maślaki oczyszczamy. Zalewamy je wodą, tak aby w całości były przykryte. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Zbieramy szum, pod koniec solimy. Po ugotowaniu odcedzamy. Do przygotowania takiej rolady możemy użyć mrożonych maślaków.
Szpinak rozmrażamy na durszlaku. Dusimy w garnku z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sola i pieprzem. Studzimy. Wystudzony mieszamy z żółtkami i mąką. Białka ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli. Do masy szpinakowej delikatnie dodajemy białka.
Gotową masę wylewamy na dużą piekarnikową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy około 12 minut.
ETAP 2:
Ciepłe jeszcze ciasto odwracamy z papierem na suchą ściereczkę. Zwijamy w rulon.
ETAP 3:
Ugotowane maślaki smażymy na odrobinie oleju. Wbijamy jajka, smażymy do momentu ich ścięcia. Przyprawiamy solą i pieprzem.
ETAP 4:
Ser feta rozdrabniamy widelcem z posiekaną natką pietruszki. Roladę rozwijamy, wierzch smarujemy serem feta. Następnie rozkładamy na całości grzyby. Ciasno zwijamy w rulon. Kroimy w plastry. Roladę możemy podać na ciepło lub jako zimna przekąska.
Podajemy z sosem czosnkowo chrzanowym (jogurt wymieszamy z chrzanem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem).