KasiaKorzuch

KasiaKorzuch

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Cannelloni z mielonym mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne cannelloni smakują jak z włoskiej restauracji, wyglądają oryginalnie i są świetną alternatywą dla lasagne czy spaghetti.

Cannelloni z mielonym mięsem

Składniki:

Cannelloni z mielonym mięsem

 

  • 12 rurek cannelloni (makaron)
  • 50 dag mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 szklanka bulionu z kostki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 15 dag startego żółtego sera
  • bazylia
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Cannelloni z mielonym mięsem
Rurki gotować 5 min. w osolonym wrzątku, następnie przelać zimną wodą i odcedzić. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oleju. Dodać mięso, przesmażyć, następnie 1 łyżkę koncentratu pomidorowego zmieszanego ze śmietaną i dusić na małym ogniu ok. 10 min. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i wymieszać z połową startego sera. Gdy farsz lekko przestygnie, napełnić nim rurki i ułożyć w natłuczonym pozostałym olejem żaroodpornym naczyniu. Do rondelka wlać bulion, dodać resztę koncentratu i ewentualnie przyprawy. Gotować kilka minut, by sos zgęstniał, polać rurki i posypać resztą żółtego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. Ok. 200 stopni i zapiekać przez 25 min.