Sposób przygotowania:
Carbonade flamande wg Buni :
Mięso pokroić w cienkie plastry ( małe ) lub kostkę jak na gulasz . Cebulki oczyszczone przekroić na połówki .Zmieszać olej z przyprawami do gulaszu i natrzeć pastą mięso . W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie plastry wędzonki , na nich zmieszane z cebulkami mięso posypać mąką . Na patelni zrobić karmel z cukru. Zalać go piwem ,dodać kostkę rosołową wołową - zagotować . Lekko ostudzonym zalać mięso z cebulą . Położyć na wierzchu masło . Przykryć szczelnie. Wstawić do piekarnika , nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1,5 godziny .Posmarować chleb musztardą i włożyć kromki do sosu pomiędzy mięso tak by nim nasiąkało ,i nadal dusić pod przykryciem jeszcze 30 minut.
Podawać z ziemniakami, kaszą kopytkami, kluchami drożdżowymi lub po prostu z pieczywem - jak kto lubi - posypane natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami, kaszą kopytkami, kluchami drożdżowymi lub po prostu z pieczywem - jak kto lubi - posypane natką pietruszki.
nikogo
msewka
bernika