Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Carbonade flamande wg Buni :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wracam do kuchni belgijskiej . Wołowina duszona w piwie z cebulą - to jedno ze sztandarowych dań tej kuchni .Przedstawiam swoją wersję .

Carbonade flamande wg Buni :

Składniki:

Carbonade flamande wg Buni :

 

  • 40 dag wołowiny pieczeniowej
  • 2 plastry wędzonki ( użyłam Szynkę szwarcwaldzką )
  • 10 małych cebulek
  • sól ,chilli, majeranek, mielone ziele angielskie , czosnek )- ja użyłam gotową Przyprawę do pieczeni Prymatu
  • 1 szklanka ciemnego piwa ( dałam Porter - choć w oryginale powinno być belgijske Leffe Brune )
  • 4 łyżki brązowego cukru (w Belgii nazywają go cassonade )
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka bulionu wołowego Knorra
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 kromki czerstwego chleba

 

Sposób przygotowania:

Carbonade flamande wg Buni :
Mięso pokroić w cienkie plastry ( małe ) lub kostkę jak na gulasz . Cebulki oczyszczone przekroić na połówki .Zmieszać olej z przyprawami do gulaszu i natrzeć pastą mięso . W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie plastry wędzonki , na nich zmieszane z cebulkami mięso posypać mąką . Na patelni zrobić karmel z cukru. Zalać go piwem ,dodać kostkę rosołową wołową - zagotować . Lekko ostudzonym zalać mięso z cebulą . Położyć na wierzchu masło . Przykryć szczelnie. Wstawić do piekarnika , nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1,5 godziny .Posmarować chleb musztardą i włożyć kromki do sosu pomiędzy mięso tak by nim nasiąkało ,i nadal dusić pod przykryciem jeszcze 30 minut.
Podawać z ziemniakami, kaszą kopytkami, kluchami drożdżowymi lub po prostu z pieczywem - jak kto lubi - posypane natką pietruszki.