Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Carrot, Leek, and Parsley Mash

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Czyli Puree z marchewki, pora z pietruszką. Kuchnia angielska nauczyła mnie zupełnie innego podejścia do warzyw .

Carrot, Leek, and Parsley Mash Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Carrot, Leek, and Parsley Mash

 

  • 4-5 średnich marchewek
  • 1/2 pora ( biała część z kawałkiem zielonego
  • 1/2 szklanki natki pietruszki pokrojonej
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Carrot, Leek, and Parsley Mash
Obrać marchewki. Oczyścić por. Marchew pokroić w grube plastry ( ok. 1 cm ).Por przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w grubsze pół plasterki. Wsypać wszystko do wąskiego garnka . Posypać solą . Dodać cukier . Zalać wodą ( tak by ledwo przykrywała warzywa ) i gotować 25 minut przy uchylonej pokrywce. Odkryć - woda powinna prawie odparować. Dodać masło. Wymieszać. Ubić na puree ( nie musi być bardzo miałkie ) tłuczkiem do ziemniaków. Wrzucić natkę pietruszki .Doprawić jeśli trzeba odrobiną soli .Jeśli trzeba ogrzewać chwilę na małym, gazie mieszając by odparować nadmiar płynu. * Można podawać jako samodzielny dodatek do mięs np. do sznycla drobiowego , gotowanych mięs lub jako jarzynkę podając np. dodatkowo ziemniaki z wody.
Carrot, Leek, and Parsley Mash
Pokrojoną marchew i por zalać wodą i gotowac do miękkości
Carrot, Leek, and Parsley Mash
Dodać masło i odparować nadmiar płynu - mieszać
Carrot, Leek, and Parsley Mash
Dosypać połowę natki - utłuc tłuczkiem do mięs
Carrot, Leek, and Parsley Mash
Wsypac reszte natki- doprawić do smaku solą