Sposób przygotowania:
Carrot, Leek, and Parsley Mash
Obrać marchewki. Oczyścić por. Marchew pokroić w grube plastry ( ok. 1 cm ).Por przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w grubsze pół plasterki. Wsypać wszystko do wąskiego garnka . Posypać solą . Dodać cukier . Zalać wodą ( tak by ledwo przykrywała warzywa ) i gotować 25 minut przy uchylonej pokrywce. Odkryć - woda powinna prawie odparować. Dodać masło. Wymieszać. Ubić na puree ( nie musi być bardzo miałkie ) tłuczkiem do ziemniaków. Wrzucić natkę pietruszki .Doprawić jeśli trzeba odrobiną soli .Jeśli trzeba ogrzewać chwilę na małym, gazie mieszając by odparować nadmiar płynu. * Można podawać jako samodzielny dodatek do mięs np. do sznycla drobiowego , gotowanych mięs lub jako jarzynkę podając np. dodatkowo ziemniaki z wody.