ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Cebulowa przekąska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Alternatywa cebulowych krążków. Idealne na imprezy.

Cebulowa przekąska Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cebulowa przekąska

 

Sposób przygotowania:

Cebulowa przekąska
Jak największą cebulę obieramy i odcinamy końce. Następnie kroimy ją na 4 potem na 8, 16...nie przekrajać jej do końca. Wszystko zależne jest od wielkości naszego warzywa. Jaja roztrzepujemy z odrobiną mleka, mąkę łączymy z przyprawami. Po pokrojeniu cebuli delikatnie rozdzielamy każdy płatek. Zanurzamy w jajku i dokładnie obsypujemy ją mąką z przyprawami. Znów jajko i panierujemy ją w bułce tartej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 30 min. Musi mieć lekko brązowy kolor. Delikatnie wycinamy sam środek i wstawiamy tam mały kieliszek, który wypełniamy ulubionym sosem. Podajemy gorące. Jemy odrywając chrupiące płatki i zanurzamy w sosie. Można również usmaży ją w głębokim tłuszczu. Efekt odrobinę lepszy ;)
Cebulowa przekąska
Sposób w jaki należy kroić naszą cebulę.
Cebulowa przekąska
Opanierowaną i gotową cebulową przekąskę umieszczamy na blaszce.