Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Cebulowe dukaty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie ciasteczka są świetną przegryzką do piwa lub wina, sprawdzą się także podczas oglądania filmów jako przekąska.

Cebulowe dukaty

Składniki:

Cebulowe dukaty

 

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g smalcu
  • 100 g twarogu
  • 1 jajko
  • 250 g cebuli świeżej
  • 2 łyżki cebulki prażonej
  • łyżka nasion kminku
  • sól pieprz
  • mielona papryka

Sposób przygotowania:

Cebulowe dukaty
Mąkę przesiej wraz z solą, papryką, kminkiem i pieprzem, po czym posiekaj ją z zimnym smalcem. Kiedy mąka z tłuszczem dobrze się połączą dodaj do nich pokruszony twaróg, posiekaną cebulę świeżą oraz cebulkę prażoną i jajko, całość dokładnie zagnieć.

Z wyrobionego ciasta wycinaj krążki wielkości kieliszka i piecz je 15min w 190stop.