Sposób przygotowania:
Ciasto wytrawne zielony torcikmięso i warzywa
![Ciasto wytrawne zielony torcik Ciasto wytrawne zielony torcik](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-wytrawne-zielony-torcik-443433.jpg)
Mięso mielimy doprawiamy posiekaną natką pietruszki, przeciśniętym czosnkiem i resztą przypraw, oprócz jajka. Mięso dokładnie mieszamy, zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia lekko obgotowujemy warzywa i natychmiast hartujemy zimną wodą.
ciasto
![Ciasto wytrawne zielony torcik Ciasto wytrawne zielony torcik](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-wytrawne-zielony-torcik-443435.jpg)
Przesianą mąkę z przyprawami siekamy z margaryną. Drożdże mieszamy z cukrem, płynne dodajemy do mąki razem z resztą składników. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Tortownicę 22 cm lekko smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
Wyrośniętym ciastem wykładamy spód i boki tortownicy, posypujemy bułką tartą. Mięso mieszamy z rozmąconym jajkiem.
warstwy i pieczenie
![Ciasto wytrawne zielony torcik Ciasto wytrawne zielony torcik](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-wytrawne-zielony-torcik-443436.jpg)
2/3 mięsa wykładamy na ciasto, w mięso wciskamy różyczki brokuła, lekko dociskamy, potem kładziemy warstwę obciekniętej kukurydzy. Dopełniamy resztą mięsa, znów dociskamy i na koniec rozkładamy listki pora. Z reszty ciasta robimy ozdobne wzorki. Ciasta trochę zostaje, ale proponuję upiec kilka małych bułeczek do barszczu. Ciasto pieczemy ok. 1,5 godziny, najpierw w 180 C, potem w 160 C.
ewaeu
marietta