Sposób przygotowania:
Kapuśniaczki z pieczarkamipieczarki
Ugotowaną kwaszoną kapustę doprawiamy suszonym koprem. Umyte pieczarki, kroimy w drobne cząstki i dusimy na patelni z niewielką ilością soli. Nie dodajemy tłuszczu.
kapusta i pieczarki razem
Kapustę odcedzamy i drobno siekamy.
Do drobno pokrojonej i usmażonej na oleju cebuli dodajemy kapustę, przesmażone pieczarki, surowe jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
nadziewanie ciasta
Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie , przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy i albo tniemy na prostokąty , nadziewamy farszem i zawijamy.
Albo nakładamy farsz na środek ,całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty.
ozdoby i pieczenie
Gotowe kapuśniaczki przekładamy na blachy pokryte papierem do pieczenia.
Resztkę ciasta bardzo cienko wałkujemy, wycinamy gwiazdki i za pomocą jajka przyklejamy na kapuśniaczki.
Gdy podrosną wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor .
Temperatura 180 C.
CORAL