SUPERPRZEPIS

Chałka okrągła

  • 4
  • Ewa Capri
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Chałka okrągła Więcej zdjęć (4)

Delikatna, bardzo smaczna chałeczka, czyli drożdżówka o ciekawym kształcie. Doskonale sprawdza się w różnych połączeniach - na przykład z masłem i kubkiem kakao.

Składniki:

Chałka okrągła

 

  • 0,5 kg mąki pszennej + szczypta soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 70 gramów roztopionego, schłodzonego masła
  • 20 gramów drożdzy
  • 70 gramów cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • do posmarowania: 1 rozkłócone jajo + 2 łyżki mleka
  • do posypania ewentualnie mak lub sezam

Sposób przygotowania:

Chałka okrągła
Drożdże mieszamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiewamy z solą, cukrem waniliowym i resztą cukru zwykłego, dodajemy masło, jajo, rozczyn i zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w misce do podwojenia objętości.

Następnie krótko zagniatamy, ciasto dzielimy na 4 równe części. Z każdej z nich formujemy wałeczek o długości około 40 cm. Następnie ułożyć po dwa wałki na krzyż, przeplatając je naprzemiennie.

Następnie należy przełożyć niżej leżący wałek nad wałek leżący obok. W taki sposób przełożyć następne 3 wałki leżące niżej z pozostałych stron. (Zawsze mamy mieć po 2 wałki z każdej strony). Tak postępować dalej, przekładając zawsze wałki leżące niżej nad wałki leżące obok. Zaplatać, aż wałki się skończą.

Pozostałe końcówki wałków włożyć pod spód chałki. Chałeczkę przenieść na papier do pieczenia, odstawić na 20 minut do napuszenia, następnie posmarować jajem z mlekiem. Można posypać ją ziarenkami. Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni, na złoto - brązowo.
Chałka okrągła
Etap 2
Chałka okrągła
Etap 3
Chałka okrągła
Etap 4

Tagi:

mak