Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Chałwowa jaglanka z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taka jaglanka sprawdzi się na słodkie śniadanie, jak ktoś lubi oczywiście lub na deser. Pysznie smakuje chałwą. Prosta i szybka w wykonaniu. Polecam.

Chałwowa jaglanka z czekoladą

Składniki:

Chałwowa jaglanka z czekoladą

Jaglanka:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka napoju migdałowego
  • 1 szklanka wody

Dodatkowo:

  • 8 kostek białej czekolady
  • 8 kostek mlecznej czekolady
  • 4 łyżki rodzynek
  • 10 dag chałwy waniliowej

Sposób przygotowania:

Chałwowa jaglanka z czekoladą
1. Do garnka wsypujemy kaszę jaglaną, następnie wlewamy wodę i napój migdałowy, a następnie gotujemy do miękkości kaszy na małym ogniu często mieszając. W razie potrzeby dolewamy napoju lub wody. Ugotowana kasza powinna być taka lekko płynna, czyli nie należy odgotowywać całego płynu.

2. Następnie do gorącej kaszy dodajemy pokruszoną chałwę i miksujemy blenderem na gładki mus.

3. Obie czekolady ścieramy osobno na tarce o dużych oczkach.

4. Na dno miseczek, szklanek lub pucharków nakładamy po porcji rodzynek i mlecznej czekolady, następnie jaglankę, a na wierzch białą czekoladę.

5. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Z tej receptury wyjdzie nam 2 duże lub 4 małe porcje.

Blendujemy w miarę płynną kaszę, powinno być w niej trochę płynu.