kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kokosowo-jagodowa jaglanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zdrowa i smaczna jaglanka z sezonowymi owocami i kokosem. Będzie świetną alternatywą dla owsianki i pyszną propozycją słodkiego, zdrowego śniadania.

Kokosowo-jagodowa jaglanka

Składniki:

Kokosowo-jagodowa jaglanka

podstawowe

  • (na 2 porcje)
  • 100g kaszy jaglanej
  • czubata łyżka wiórków kokosowych
  • cukier do smaku
  • sól
  • pół puszki (około 100ml) mleka kokosowego
  • 100 ml mleka
  • ½ szklanki jagód
  • świeże owoce sezonowe
  • jagody goji

Sposób przygotowania:

Kokosowo-jagodowa jaglanka
Kasze jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku. Zalewamy wodą o objętości 2 razy większej niż objętość kaszy. Dodajemy wiórki kokosowe, nieco soli i łyżeczkę cukru. Gotujemy aż kasza wchłonie wodę około 12-15 minut. Jagody miksujemy z mleczkiem kokosowym i mlekiem, dodajemy do kaszy i gotujemy jeszcze chwile do zredukowania płynu. Przekładamy do miseczek. Serwujemy z świeżymi owocami sezonowymi i jagodami goji.

1

Kasze jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku.
Zalewamy wodą o objętości 2 razy większej niż objętość kaszy.
Dodajemy wiórki kokosowe, nieco soli i łyżeczkę cukru.
Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę około 12-15 minut.
Jagody miksujemy z mleczkiem kokosowym i mlekiem, dodajemy do kaszy i gotujemy jeszcze chwile do zredukowania płynu.
Przekładamy do miseczek. Serwujemy z świeżymi owocami sezonowymi i jagodami goji.