Bananowa kasza manna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetna propozycja na sycące śniadanie na chłodny, jesienny czas, doda energii, dostarczy przyjemnej słodyczy w pożywnej formie.

Bananowa kasza manna

Składniki:

Bananowa kasza manna

 

  • 300ml mleka
  • 3 płaskie łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/3 średniego banana
  • 1 łyżka mieszanki studenckiej bakaliowej

Sposób przygotowania:

Bananowa kasza manna
Z całości mleka odlać 1/3 i rozmieszać w niej kaszę mannę i cukier (ilość cukru regulujemy według ochoty). Resztę mleka przelać do rondelka i zagotować. Całego banana obrać i rozgnieść, mniejszy kawałek banana pokroić w plastry i odłożyć na razie na bok.

Jak mleko zacznie wrzeć dolać do niego mleko z rozmieszaną kaszą i cukrem. Wymieszać dokładnie i dodać rozgniecionego banana. Wszystko przemieszać i gotować razem na niedużej temperaturze od czasu do czasu mieszając, aż kasza zgęstnieje.

Gotową bananową mannę przelać do talerza. Na wierzchu ułożyć pokrojonego w plastry banana i posypać całość garstką bakalii.