SUPERPRZEPIS

Szpinakowa jaglanka

  • 4
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Szpinakowa jaglanka Więcej zdjęć (5)

Taka szpinakowa jaglanka to nie tylko propozycja na zdrowy deserek, ale także pyszne śniadanie. Zapewniam, że czerwone truskawki i zielona kasza smakuje tak pysznie, jak apetycznie wygląda. Polecam:).

Składniki:

Szpinakowa jaglanka

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka + około 0,5 szklanki potrzebne do uzyskanie odpowiedniej konsystencji kaszy,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 garście świeżego szpinaku,
  • Miód prawdziwy do smaku,
  • Bita śmietana do podania,
  • Sezonowe owoce do podania - polecam truskawki
  • Stokrotki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szpinakowa jaglanka

ETAP 1

Szpinakowa jaglanka
na mleku gotujemy kaszę jaglaną

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, by straciła goryczkę. Przelaną odcedzamy z wody. Dwie szklanki mleka zagotowujemy. Na gotujące mleko wsypujemy kaszę. Gotujemy ją na wolnym ogniu do całkowitego wchłonięcia płynu. Ugotowaną zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odkładamy na około 20 minut, by doszła.

ETAP 2

Szpinakowa jaglanka
umyty szpinak osuszamy

Między czasie szpinak myjemy i osuszamy

ETAP 3

Szpinakowa jaglanka
przygotowany szpinak dokładnie miksujemy

Osuszony szpinak miksujemy na gładką masę.

ETAP 4

Szpinakowa jaglanka
szpinak miksujemy z kaszą na gładki krem

Gotową kaszę jaglaną łączymy z szpinakową masą i miksujemy. W trakcie miksowania dolewamy do niej mleko oraz dodajemy miodu do smaku. Ilość dolanego mleka zależy od tego jakiej konsystencji chcemy uzyskać gotowy deser. Ja dodałam około 0,5 szklanki. Im dłużej miksujemy całość, tym kasza będzie bardziej kremowa.

ETAP 5

Szpinakowa jaglanka
szpinakową jaglankę studzimy przed podaniem

Gotową przekładamy do przygotowanych szklanek i pozostawiamy do ostygnięcia. Na zimną wykładamy bitą śmietanę i ulubione owoce. Deser podajemy.