Sposób przygotowania:
Szpinakowa jaglankaETAP 1
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, by straciła goryczkę. Przelaną odcedzamy z wody. Dwie szklanki mleka zagotowujemy. Na gotujące mleko wsypujemy kaszę. Gotujemy ją na wolnym ogniu do całkowitego wchłonięcia płynu. Ugotowaną zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odkładamy na około 20 minut, by doszła.
ETAP 2
Między czasie szpinak myjemy i osuszamy
ETAP 3
Osuszony szpinak miksujemy na gładką masę.
ETAP 4
Gotową kaszę jaglaną łączymy z szpinakową masą i miksujemy. W trakcie miksowania dolewamy do niej mleko oraz dodajemy miodu do smaku. Ilość dolanego mleka zależy od tego jakiej konsystencji chcemy uzyskać gotowy deser. Ja dodałam około 0,5 szklanki. Im dłużej miksujemy całość, tym kasza będzie bardziej kremowa.
ETAP 5
Gotową przekładamy do przygotowanych szklanek i pozostawiamy do ostygnięcia. Na zimną wykładamy bitą śmietanę i ulubione owoce. Deser podajemy.
Polpal
SylaUla
zbysiowa
gusia1000